HOME | ČLÁNKY | RECEPTY | ||||
Zdravé recepty
Guacamole
Guacamole, je pokrm mající kořeny v Jižní Americe. Patří neodmyslitelně k mexické kuchyni, ale pochutnává si na něm celý svět. Ve své podstatě, jde o avokádový dip nebo pomazánku chcete-li. Setkat se s ním můžete v různé podobě. Někdo avokádo rozmačká na hladké pyré, podobné téměř kaši a někdo jej zase jen tak rozšťouchá a nechá ho na větší kousky. Receptů je také několik, my jsme jich vyzkoušeli již nespočet a zakotvili jsme na receptu, který vám za malou chvíli představíme. Avokádo je plod velmi zdravý a chutný, dá se také použít jako náhražka másla nebo rostlinných tuků. Podíl tuku v avokádu je sice vyšší, ale není se čeho obávat, jde o tuky hodnotné, čili zdraví prospěšné Co budeme potřebovat na jednu menší misku:
Postup: Šalotku nebo červenou cibuli nakrájíme nadrobno. Avokádo rozkrojíme napůl a vyjmeme pecku, lžičkou ho vydlabeme do misky a vidličkou poté rozmačkáme (záleží na vás, jak pečliví budete, avokádo můžete i rozmixovat v mixéru). Přidáme nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a pořádně promícháme, dokud se avokádo nespojí s citrónovou šťávou. Nakonec přidáme chilly. Jedna varianta je taková, že můžeme koupit čerstvé chilly papričky a jednu nadrobno nakrájet a do směsi ji přimíchat, stejně můžeme použít i papričku habanero, tak typickou pro mexickou kuchyni, ale to jen pro ty jedince, co mají opravdu rádi ostré. My jsme zvolili jemnější variantu a to českou chilly omáčku, kterou jsme do směsi přimíchali jen pro nepatrnou pikantnost, vůni a barvu. Dip můžete servírovat ke kukuřičným lupínkům nachos, ale v rámci zdravější kuchyně, lze guacamole namazat na tenké plátky celozrnného pečiva nebo na žitný chléb. Takto si můžete guacamole připravit jako chutnou svačinku, také jej můžete použít i jako přílohu například k tuňákovi nebo k jiné rybě. |
||||||