HOME | ČLÁNKY | RECEPTY | ||||
Zdravé recepty
Zdravé špenátové noky
Následující recept je vhodný pro studenější dny, kdy potřebujeme dobít energii. Součástí receptu je tučnější plísňový sýr a smetana na vaření. Samozřejmě si můžete udělat i lehčí variantu, ale ochudíte se o skvělou souhru chutí. Noky si můžete koupit již hotové, ale chutnější a zdravé budou ty domácí. Co budeme potřebovat na 4 porce: Na noky:
Na omáčku:
Postup: Neoloupané brambory uvaříme v osolené vroucí vodě. Dobré je mít brambory na podobně velké kousky aby se uvařily přibližně ve stejnou dobu. Po uvaření scedíme a rozmačkáme šťouchadlem, poté postupně přidáváme mouku. Mělo by se vytvořit lehce lepkavé těsto. Na pomoučeném válu tvoříme pomocí pomoučených rukou válečky, které rozdělujeme na menší kousky a tvarujeme je do podoby noků pomocí prstu a vidličky. Pár noků vhodíme do osolené vroucí vody a až vyplavou na povrch, ochutnáme je. V případě že jsou rozvařené, vařte je kratší dobu a pokud jsou moučné, přidejte na čase. Špenát necháme trochu rozmrznout a v hrnci si rozehřejeme olivový olej. Nakrájíme si cibuli na jemno a orestujeme na oleji, dokud nezezlátne. Vhodíme špenát a přikryjeme pokličkou, než úplně rozmrzne. Mezitím si nahrubo nastrouháme sýr a vedle na pánvičce rozehřejeme trochu olivového oleje, na kterém poté orestujeme osolená a opepřená kuřecí prsíčka. Když je špenát rozmrzlý, sundáme pokličku a ještě chvíli restujeme, poté vlijeme smetanu, přivedeme ji k varu a vmícháme nastrouhaný sýr. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Nesolíme, sýr je slaný dost. Na talíř nandáme noky, polijeme omáčkou se špenátem a navrch položíme nakrájené kuřecí prso. Navrch můžeme posypat parmazánem nebo zbytkem sýra s modrou plísní. |
||||||