HOME ČLÁNKY RECEPTY    

SACHARIDY NEBO TUKY?

Měly bychom se víc bát sacharidů nebo tuků? To je otázka, kterou řeší poměrně hodně lidí, jak odborníků tak i lajků. Každého napadne, že by v případě, že drží redukční dietu neměl jíst cukrovinky nebo pít slazené limonády, ale nikoho už nenapadne, že by se měl v odpoledních hodinách vyvarovat také příloh jako je rýže nebo brambory, ovoci, těstovinám nebo pečivu.

Sacharidy jsou opravdu v době hubnutí vaším největším nepřítelem, tučné pokrmy jsou samozřejmě také nevhodné a to zejména pokrmy smažené, přesto i v případě smažených potravin hraje velkou roli těstíčko nebo strouhanka, čili polysacharidy. Ale zdravé tuky, čímž myslíme zejména olivový olej nebo avokádo, jsou vhodné jak při hubnutí, tak při normální stravovacím režimu.

Na druhou stranu je důležité sacharidy nevynechávat úplně. V případě, že tělu odepřete absolutně všechny sacharidy, začne si brát energii nejen z proteinů a tuků, ale také z vašich svalů, takže rozhodně na váze ztratíte, ale pro vaše tělo to nebude nejvhodnější způsob. Naopak bez tuků by člověk zemřel, takže do jisté míry by člověk tuky konzumovat měl. Nic se nesmí přehánět, takže přehršle tuků by vám také mohlo způsobit potíže se srdcem a ucpat vám pár žil.

Z výše uvedeného vyplívá, že není dobré odstranit z jídelníčku ani sacharidy ani tuky. S konzumací sacharidů (včetně polysacharidů) přestaňte již po obědě, ale k snídani, svačině a obědu si je nebojte dopřát, doržujte však základní poučku – všeho s mírou. Nízkosacharidová dieta vám možná zaručí úbitek několika kil, ovšem jen krátkodobě a za cenu nižšího komfortu pro tělo. Sacharidy jsou prvním zdrojem energie, z kterého si tělo bere, což pro člověka, který sacharidy nekonzumuje téměř vůbec znamená málo energie, pocit ospalosti a únavy. Při nedostatku sacharidů dokonce ubívá naváze nejen tělo, ale také mozek a to z toho důvodu, že sacharidy nejsou potravou pouze pro tělo, ale také pro mozek a zatímco se tělo spokojí s pohonem ve formě tuků, mozek je zpracovat nedokáže a tudíž má energie nedostatek.

Závěr je takový, že v případě redukční diety je správné množství sacharidů v jídelníčku snížit, ale rozhodně bychom je neměli vyškrtnout úplně (přestože takovéto definitivní rozhodnutí není téměř možné, sacharidy se nachází v malém množství i tam, kde byste je nečekali). Tuky nijak zásadně omezovat nemusíte, ale opět v případě, že se nejedná o extrémní případ, kdy jedinec holduje tunám másla a přepáleného tuku. Měli bychom se stravovat racionálně a s mírou.


 

ZPĚT

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness