HOME | ČLÁNKY | RECEPTY | ||||
Zdravé recepty
Pečená řepa s česnekemIdeální zdravou a dietní přílohou na chladné zimní večery je pečená řepa. Jde o jednu z tzv. super potravin. Řepa je jednou z nejhodnotnějších potravin vůbec. Její červené barvivo omezuje křehkost cév a zpevňuje vlásečnice. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamín C a B. Dále obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík apod. Zároveň obsahuje látky bránící vzniku rakoviny, má také detoxikační účinky, podporuje fungování vnitřních orgánů – žaludku, žlučníku střev apod. A s výčtem bychom mohli pokračovat do nekonečna. Co budeme potřebovat:
Postup: Troubu si předehřejeme na 190°C. Než se trouba rozpálí oloupeme si řepu a rozkrájíme ji na menší kousky, buď na tenké měsíčky (jako ve tvaru amerických brambor) nebo na hranolky. Všechny tři palice česneku si rozebereme na stroužky a v zapékací míse nebo na plechu je promícháme s řepou. Přidáme asi 5 lžic olivového oleje, čerstvý nebo sušený tymián a přiměřeně osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme a vložíme do trouby asi na 40 minut. Řepa by měla být měkká s kůrčičkou a když zmáčknete stroužek česneku, bude vnitřek měkký jako máslo. Stačí si připravit kuřecí plátek na přírodno nebo hermelín na grilu a máte zdravou a dietní večeři. |
||||||