HOME ČLÁNKY RECEPTY      

Zdravé recepty

 

Pečená řepa s česnekem

1930_1

Ideální zdravou a dietní přílohou na chladné zimní večery je pečená řepa. Jde o jednu z tzv. super potravin. Řepa je jednou z nejhodnotnějších potravin vůbec. Její červené barvivo omezuje křehkost cév a zpevňuje vlásečnice. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamín C a B. Dále obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík apod. Zároveň obsahuje látky bránící vzniku rakoviny, má také detoxikační účinky, podporuje fungování vnitřních orgánů – žaludku, žlučníku střev apod. A s výčtem bychom mohli pokračovat do nekonečna.

V každém případě je vhodné zařadit řepu do jídelníčku a konzumovat ji alespoň dvakrát týdně. Proto jsme si pro vás připravili recept na skvělou přílohu, zejména k večeři. Můžete ji konzumovat k masu nebo ji přidat do salátu. Spolu s řepou pečeme česnek, který po upečení ztratí svou štiplavou a ostrou chuť, změní se v nasládlou pastu, kterou si můžete namazat třeba i na chleba.

Co budeme potřebovat:

  • 500 g řepy
  • 3 palice česneku
  • Olivový olej
  • Tymián
  • Sůl a pepř

Postup:

Troubu si předehřejeme na 190°C. Než se trouba rozpálí oloupeme si řepu a rozkrájíme ji na menší kousky, buď na tenké měsíčky (jako ve tvaru amerických brambor) nebo na hranolky. Všechny tři palice česneku si rozebereme na stroužky a v zapékací míse nebo na plechu je promícháme s řepou. Přidáme asi 5 lžic olivového oleje, čerstvý nebo sušený tymián a přiměřeně osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme a vložíme do trouby asi na 40 minut. Řepa by měla být měkká s kůrčičkou a když zmáčknete stroužek česneku, bude vnitřek měkký jako máslo. Stačí si připravit kuřecí plátek na přírodno nebo hermelín na grilu a máte zdravou a dietní večeři.

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness