HOME | ČLÁNKY | RECEPTY | ||||
LUŠTĚNINY
Luštěniny by se měly stát neodmyslitelnou součástí jídelníčku každého z nás. Přežívá iluze, že luštěniny jsou vhodné převážně pro vegetariány (hlavně sója) a že nadýmání, které mohou způsobovat je negativum jednoznačně převažující nad pozitivy luštěnin. Opak je však pravdou.
Nejprve si na úvod upřesníme, co to vlastně ty luštěniny jsou a jaké potraviny do této kategorie spadají. Luštěniny nebo také luskoviny jsou rostliny, z nichž konzumujeme zralá semena, která rostou v luscích. Zařadit sem můžeme zejména fazol, hrách, čočku, fazoly mungo, cizrnu, sóju, podzemnici olejnou (buráky), vikev a bob. Tyto plody obsahují velké množství bílkovin, a proto jsou také vhodným ekvivalentem bílkovin živočišných, zatímco množství tuků je velice nízké, pouze u arašídů a sóji je podíl tuků vyšší, ale vzhledem k tomu, že jde o tuky zdraví prospěšné, není třeba mít obavy. Další obrovskou výhodou je množství vitamínů a minerálních látek (železo, hořčík, vápník,…), luštěniny jsou také bohaté na vlákninu. Luštěniny jsou také možnou cestou k potlačení některých civilizačních chorob, jako je obezita, srdeční choroby a diabetes.
Přes všechny výhody, které mají luštěniny a přes jejich přínos pro zdraví člověka, se mnoho lidí luštěninám vyhýbá a odmítá je. Není to proto, že by jim luštěniny nechutnaly, jen se bojí plynatosti a nadýmání. To je ovšem problém, který se dá zažehnat a to vařením. Správná úprava luštěnin by je měla zbavit jejich nejnepříjemnější vlastnosti, velice důležité je namočení luštěnin, nejlépe přes noc (dle druhu, který připravujeme, čočka se například namáčí nejkratší domu, stačí pár hodin) a poté její uvaření. Někdy stačí nechat luštěninu naklíčit. Ovšem co se týče fazolí, tam je její namočení a důkladné uvaření velice důležité, fazole za syrova určitě nekonzumujte, obsahují jedovatou látku, která může vyvolat zvracení a průjmy, té se zbavíte právě uvařením fazolí.
Každý by měl luštěniny konzumovat minimálně dvakrát denně. Může jít o salát či polévku nebo se můžete rozhodnout pro chilly con carne nebo jinou mexickou pochoutku. Pikantní přísady jako je chilly navíc zrychlují metabolismus, což je takový bonus v případě, že se snažíte shodit nějaké to kilo.
|
||||||