HOME | ČLÁNKY | RECEPTY | ||||
Zdravé recepty
Batátová kaše
Přestože jsou sladké brambory, neboli batáty, již poměrně běžné, pořád se hodně málo používají. Mají zvláštně nasládlou chuť a až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než klasické brambory. Zároveň jsou velice dobré na zažívání. Velice důležitou látku, kterou můžete v batátech najít, je betakarotén, z tohoto důvodu mají batáty oranžovou barvu. Betakarotén je látka velice prospěšná lidskému zdraví, jedná se o přírodní antioxidant pro tělo velice důležitý. Bátáty mají betakaroténu neobvykle vysoké množství, jejich konzumací proto můžete předcházet některým druhům rakoviny. Co budeme potřebovat:
Postup: Postup je stejný jako u klasické bramborové kaše. Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Dáme vařit vodu, kterou osolíme a batáty vaříme zhruba 15 – 20 minut. Před vyndáním batátů z vody vyzkoušíme, zda-li jdou napíchnout vidličkou nebo jestli sklouzávají. V případě, že sklouzávají, jsou hotové. Vodu slijeme a batáty rozšťoucháme šťouchadlem, v případě že si přejeme kaši naprosto bez hrudek můžeme použít mixér nebo šlehač. Přidáme tlusčí plátek másla a postupně přiléváme vlažné mléko. Batáty jsou měkčí konzistence a kaše se z nich dělá lépe. Až budeme mít požadovanou konzistenci osolíme a můžeme podávat. Hodí se k masu. |
||||||